27959
General
Created September 19, 2018

Beta Studio Test

Hi Testers, thank you for participating in a beta test of our new Studio!

What’s the plan?

We will open this group for at least a month for all testers to post bug reports and general feedback. Your insights will provide invaluable assistance in the fine-tuning of our studio before its official release in the coming months.


What’s new in the Studio?

We’ve made major changes from an architecture point of view so our new Studio has gained a major performance boost. More specifically, the new Studio is based on WebAssembly and is using components that are completely new in a browser. This helps us build a more powerful and stable Studio which in turn lets you create more demanding projects. While there are no new features added to the new Studio, this will facilitate any further improvements and added features in the future!


What should I do?

Make as many tracks as possible using our beta Studio: https://beta-studio.soundation.com (Important: Use this link only) on Chrome version 70. If you find any bugs in the process, please comment in this group with the information: What I did, what went wrong, what I expected + Operating system + Studio and Engine version


Is there anything I should be aware of?

Yes. Please find below more info on buffer size/latency and some known issues:


1. Buffer size vs. latency

• Increasing buffer size makes the Studio work more fluently, with less risk of glitches but with cost in latency (recommended for projects with long effect filter chains and/or many SendTo effect instances).


• Decreasing buffer size makes the Studio work with smaller latency but with cost in risk of glitches and fluency (recommended for simpler projects with shorten effect filter chains). Recommended buffer size is 512 or 1024.


• In case of complex projects and need of short latency, try to mute as many those channels which has the longest effect filter chains and then decrease buffer size to 256, 512.


2. Known bugs raised by testers (work in progress):

• Some presets of WubMachine (using Retrigger) differs in the beta studio


• The studio stops responding when used for a long time


3. Current Studio version 2.0.1 Engine version 1.7.1
4. Improvements added

• Import of flac


• Import of mp4 (including import of the AAC coded audio track from video mp4 file)


• Option to enable Turbo Mode to maximize CPU usage


What will I get?

In return for your help in scrutinizing our new Studio, you will get one item from our sound shop for free at the end of the testing period.


We really appreciate your time and feedback. If you have any questions feel free to post here. Now, have fun with our new Studio!

Team Soundation

👉 Access the beta Studio here: https://beta-studio.soundation.com

Comments

2614962
rysiekg
Soundation Crew
7 months ago

@Puddles - Thank you I will contact with you on PM

2614962
rysiekg
Soundation Crew
7 months ago

@Psycodelicnight - Thank you for submitting a bug. I sent you (email) invitation to my shared file explaining how to open console. If there will be any errors in console log could you send me a screenshot along with information printed when you type in browser chrome://version? (ryszard@soundation.com)

61960
tareimylannister
7 months ago

Studio version: V.1.3.3-95-ge362 Engine version: V.0.0.14-1-g97d8 Thank you very much! I was able to download my song and it sounds very good, it also plays well in the studio.

61960
tareimylannister
7 months ago

I have changed the size of the buffer in all sizes and the problem persists. I have rebooted the computer three times. I have made a one minute experimental song. I have added three instrument channels and three effects. I have also added three equalizers and three effects to send to effect channel. I have used two FM Synth and one VA Synth. Operating system: Windows 7 Home Premium 64 bits. Studio version: V.1.4.2-2-g53b6 Engine Version: V.1.6.27 I expected a more powerful audio engine. I hear cracked noises with all buffer sizes.

1492337
Puddles
7 months ago

I sometimes have an error where when I put a filter on something, it won't activate until after the first note so you end up getting a loud unfiltered note. I've tried everything I can to fix this, the filter IS enabled before that note (you can here this in my new song: White Nights. I tried my best to mask it)

61960
tareimylannister
7 months ago

And I do not hear any note clip!

61960
tareimylannister
7 months ago

Hi, when I download my track and play it, I do not hear anything and I do not see any wave.

2614962
rysiekg
Soundation Crew
7 months ago

@Triskelight - Thank you very much for confirming "jumpin at position freeze/stalls" issue! I need to review the method I am using to catch this error since was not able to reproduce so far either on our development environment and (internal) test environment. Problem is that with beta I can't get many logs. However most important is that it is still reproducible - so I am bumping this bug prio a level and restart investigation.

103516
Triskelight
7 months ago

Sorry I've been silent here, but I HAVE been using the beta studio; I just haven't found many issues. I've come up with a few basic tracks and actually uploaded a WIP of one of them. It's not very refined at the moment but it includes a lot of the crazier effects I've come up with over the years, and so far this beta studio has handled them fine, maybe even better than the current live studio. However, I have also encountered the issue with playback suddenly stopping that some other people have mentioned. For me, it's fixed just by moving the playback indicator even slightly, not a big deal.

1702882
Kage Termia
7 months ago

Made some Lo-Fi using the studio. Mostly to test some of the softer relaxed sounds. Called Chilled. Should I post it to this group?

-
--:--/--:--